
Didactische visie
De didactische visie van Rescue Experience is dat het toepassen van kennis en vaardigheden moet worden geleerd in context van de (complexe) beroepspraktijk. Het belangrijkste is niet de theorie, maar juist wat er wordt gedáán.
1. Introductie
Professionals binnen de acute gezondheidszorg beschikken over veel en een breed scala aan kennis en vaardigheden. Dit hebben zij gedurende hun loopbaan ontwikkeld, uitgebreid en steeds weer geactualiseerd. Leren vormt zo een actief proces van kennis verwerven waarbij steeds wordt voortgebouwd op reeds verworven kennis. Uiteindelijk ontstaat hiermee een beeld op welke wijze kennis en vaardigheden toepasbaar zijn. De wijze waarop deze toepasbaar zijn hangt sterk af van de context waarin een beroep wordt gedaan op deze kennis en vaardigheden. Daarom is dus niet alleen de inhoud (kennis) bepalend voor wat er wordt geleerd, maar ook de context waarin het leerproces plaatsvindt. Wanneer kennis en vaardigheden alleen zijn verworven in de context van een klaslokaal, bestaat het risico dat deze niet toepasbaar zijn voor situaties buiten de muren van het klaslokaal.
2. Situated learning
Het is zodoende van essentieel belang dat uiteindelijk het leerproces van professionals plaatsvindt in de context waarin ook daadwerkelijk een beroep zal worden gedaan op verworven kennis en vaardigheden. Dit vormt een van de centrale principes van de situated learning leertheorie. Deze leertheorie is al in 1991 beschreven door Jean Lave en Etienne Wenger in hun boek Situated Learning. Het kernidee is dat beroepsgenoten veel van elkaar kunnen leren door te praten en te doen in en vanuit de praktijk. Hierbij speelt de interactie met andere beroepsprofessionals een grote rol, omdat zij samen een zgn. ‘community of practice’ vormen waarin normen, waarden, opvattingen en gedragingen worden gedeeld.
De didactische visie van Rescue Experience is daarom dat het toepassen van kennis en vaardigheden moet worden geleerd in context van de (complexe) beroepspraktijk. Het belangrijkste is niet de theorie, maar juist wat er wordt gedáán. Daarbij is het belangrijk dat deelnemers samenwerken en zich samen verantwoordelijk voelen voor hun leerrendement. Vanuit Rescue Experience stimuleren we daartoe verschillende perspectieven, evenals het persoonlijk eigenaarschap van deelnemers aan onze trainingen. Het is hierbij vanuit onze visie belangrijk dat deelnemers het leuk vinden om uitdagende en complexe problemen op te lossen. Er hoeven geen absolute, onherroepelijke oplossing te worden gevonden voor elk probleem, maar we stimuleren de eigen oordeelsvorming van deelnemers en versterken de theoretische kennis. Om deze kwaliteiten in onze trainingen te stimuleren vinden wij het van essentieel belang dat onze trainingen plaatsvinden in een omgeving die dit leren stimuleert.

3. LeercyclusEen
model voor ervaringsgericht leren is de leercyclus van David Kolb, een Amerikaanse leerpsycholoog en pedagoog. In deze leercyclus worden vier leerstijlen ingedeeld op twee verschillende assen. Enerzijds staat actief tegenover reflectief. Anderzijds zijn er concrete ervaringen tegenover abstracte concepten. De vier leerstijlen die hierin worden onderscheiden zijn: Denker, Doener, Waarnemer (ook wel Dromer genoemd) en Beslisser. Ondanks dat de wijze van leren individueel is bepaald, heeft iedereen een voorkeur voor een bepaalde leerstijl. In de praktijk wordt echter meestal een mix van verschillende leerstijlen gebruikt. Volgens Kolb is het van belang dat, om iets volledig te begrijpen, alle vier de leerstijlen worden doorlopen en beoefend.
De vier leerfasen in de leercyclus van Kolb bieden een voortdurende afwisseling tussen ervaring en reflectie. Het omvat een geheel van denken, voelen, waarnemen, actie en reflectie. De leercyclus van Kolb dient voor Rescue Experience als basis voor het ontwerpen en structuren van trainingen. Hiermee sluiten we aan op de leerstijl van iedere individuele deelnemer en hiermee zal het leerrendement het grootst zijn: ervaringen zijn het meest waardevol wanneer erop wordt gereflecteerd en inzichten worden breed inzetbaar als er actief mee wordt geëxperimenteerd.
4. Leerdoelen
Als hulpmiddel bij het formuleren van leerdoelen en hieraan gerelateerde activiteiten, waarmee deze kunnen worden gerealiseerd, wordt binnen Rescue Experience gebruik gemaakt van de taxonomie van Bloom. Dit is een model om educatieve leerdoelen in te delen op niveaus van complexiteit en specificiteit. Hiertoe worden onderscheid gemaakt in zes niveaus: onthouden, begrijpen, toepassen, analyseren, evalueren en creëren. De niveaus dienen om een onderscheid te maken in de complexiteit van het kennisniveau waar een beroep op wordt gedaan.

Blijf op de hoogte
Ontvang nieuwe cursusdata en updates in je mailbox.